Geen categorie

Vermeers brieflezende vrouw komt tot leven

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Expositie

Museum Prinsenhof Delft brengt het meesterwerk Het brieflezende meisje bij venster (uit de collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden) terug in de stad waar Johannes Vermeer het drieënhalve eeuw geleden schilderde. Maar deze keer in een hedendaagse variant, gecreëerd door filmmaker Menno Otten.

Still uit video-installatie Girl Reading Letter at an Open Window van Menno Otten.
Still uit video-installatie Girl Reading Letter at an Open Window van Menno Otten.

 

Videokunstenaar Menno Otten (1984) is gefascineerd door het werk van Vermeer. In zijn installatie Girl Reading Letter at an Open Window brengt hij het oude meesterwerk tot leven. Met gebruik van filmische middelen probeert Otten het geheim van Vermeer te ontrafelen.

Voor het oog van de toeschouwer ontvouwt zich een nieuw beeld, een nieuw verhaal dat even mysterieus is als het zeventiende-eeuwse werk van de Delftse meester. Het brieflezende meisje staat in het middelpunt, maar de echte hoofdrolspeler is het licht. Het licht van Vermeer, gevangen – en bevrijd – door Menno Otten.

Still uit video-installatie Girl Reading Letter at an Open Window van Menno Otten.
Still uit video-installatie Girl Reading Letter at an Open Window van Menno Otten.

 

Museum Prinsenhof toont het werk vanaf 2 mei enkele maanden in de Kapittelzaal. Evenals de making off van de installatie, waarin te zien is hoe Otten met behulp van professionele en handgemaakte decorstukken een authentiek beeld creëert.

Framing Vermeer by Menno Otten, 2 mei t/m 2 augustus in Museum Prinsenhof Delft

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share