Geen categorie

NMM toont zeldzame filmbeelden uit zomer ’45

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Expositie

Cineast Alex Roosdorp filmde in de zomer van 1945 het Nederland van net na de oorlog. Het in kleur gefilmd portret van een pas bevrijd land staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum (NMM), die morgen opent.

Fragment uit de documentaire Herwinnen door werken van Alex Roosdorp, collectie EYE, Amsterdam.
Fragment uit de documentaire Herwinnen door werken van Alex Roosdorp, collectie EYE, Amsterdam.

 

Roosdorp (1897-1965) fietste in die zomer met zijn filmcamera door het land. Hij legde de verwoestingen vast, maar richtte zijn lens vooral op het dagelijks leven van de bevrijde Nederlanders. Hij zag woningen gebouwd in kippenhokken, kinderen spelend met achtergelaten munitie en wapens, maar ook de voorzichtige tekenen van herstel en schade.

De documentaire Herwinnen door werken, die hiervan het resultaat was, bleef meer dan vijftig jaar onopgemerkt in de archieven van filmmuseum EYE. Het NMM toont in de tentoonstelling De Zomer van ’45 de meest opvallende beelden uit de documentaire. Het projecteert ze op twaalf grote, vrij in de ruimte hangende projectieschermen.

De expositie bestaat verder uit voertuigen, wapens, affiches en kleding uit 1945 uit de collectie van het NMM. Deze brengen de beelden tot leven.

De Zomer van ’45, 1 mei t/m 23 augustus in het Nationaal Militair Museum, Soest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share