Geen categorie

Prins Willem-Alexander opent expositie Peter de Grote

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Galakostuum van Peter de Grote, Berlijn, 1720-30. Kaftan: laken, bajberek (zijdebrokaat), gouddraad, hout, l 116; kamizool: linnen, tafzijde, gouddraad, hout, l 96; pantalon: laken, atlas, bajberek, gouddraad, hout, l 76 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Prins Willem-Alexander opent als beschermheer van Hermitage Amsterdam op vrijdag 8 maart in dat museum de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar. De expositie vindt plaats tegen de achtergrond van het Nederland-Ruslandjaar 2013, het 400-jarig bestaan van de grachtengordel en het 525-jarig bestaan van de Nederlandse marine.

De grachtengordel van Amsterdam inspireerde tsaar Peter de Grote tot de aanleg van Sint Petersburg en de Nederlandse marine stond model voor de door hem opgezette Russische vloot. De tentoonstelling schetst een beeld geschetst van de tsaar die in de zeventiende en achttiende eeuw Rusland hervormde en moderniseerde. Hij bouwde steden en legde havens aan, om van Rusland een wereldmacht te maken.

Hij haalde persoonlijk kennis, kunde en kunst uit onder andere Amsterdam en de toenmalige Republiek der Verenigde Nederlanden. Op de expositie zijn onder meer schilderijen, archeologische goudschatten, kostuums, sculpturen uit de oudheid, wapens en bijzondere documenten te zien. De tentoonstelling in Hermitage Amsterdam  loopt van 9 maart tot en met 13 september.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share