Geen categorie

Teylers Museum koopt werk Willem de Zwart

0 0
Read Time:50 Second

Met Marietje in het gras van Willem de Zwart heeft Teylers Museum zijn collectie negentiende-eeuwse Nederlandse schilderijen uitgebreid. De aanwinst is vanaf 19 december te zien in de Tweede Schilderijenzaal.

Willem de Zwart: Marietje in het gras, circa 1895, Teylers Museum, Haarlem.

Kunstenaar Willem de Zwart (1862-1931) geldt als een van de grote vernieuwers van de Nederlandse negentiende-eeuwse schilderkunst. De nieuwe aanwinst van Teylers Museum toont De Zwarts eerste kind, geboren in 1889. Vermoedelijk is Marietje hier vijf jaar oud en zit ze in de tuin van het ouderlijk huis in Soest.

“Marietje in het gras straalt ondanks zijn geringe afmetingen een enorme kracht uit”, vindt hoofdconservator Michiel Plomp. “Het schilderij is bijzonder vanwege de summiere, haast modernistische aanduidingen van de omgeving, waardoor het hoofdmotief alle aandacht krijgt. De kunstenaar ging niet voor de glimlach van zijn dochter, maar voor haar aparte silhouet. Het is daarmee een gedurfd en onverwacht schilderij, karakteristiek voor De Zwart.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share