Geen categorie

Rijksmuseum toont historische modeprenten

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Expositie

Voor de komst van de fotografie lieten modeliefhebbers zich inspireren door prenten. De ontwerpen laten modellen zien met de modieuze kleding met een kleine beschrijving. Uit eigen collectie toont het Rijksmuseum vanaf morgen een groot overzicht van deze prenten, die worden gezien als de voorlopers van de huidige modebladen.

Le Journal des Dames et des Demoiselles, octobre 1859, No. 577 : Edition Belge. Toilettes de la Maison R. Lhopiteau.
Le Journal des Dames et des Demoiselles, octobre 1859, No. 577 : Edition Belge. Toilettes de la Maison R. Lhopiteau.

 

De ruim 300 prenten schetsen de ontwikkeling van de vrouwen- en mannenmode van 1600 tot de eerste helft van de twintigste eeuw en die van het modetijdschrift tot de huidige modeglossy’s. De tentoonstelling is vormgegeven door ontwerper Christian Borstlap. Met medewerking van mode-illustratoren Piet Paris en Quentin Jones.

De uitgevers van modeprenten deden er alles aan om hun product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij trokken hiervoor bekwame tekenaars aan. Het was de kunst om de modellen op de prenten zo vakkundig mogelijk en met een groot gevoel van elegantie in beeld te brengen. Een zogenaamde colorist kleurde elke afbeelding met de hand in.

Winter, Wenceslaus Hollar, 1643.
Winter, Wenceslaus Hollar, 1643.

New for Now toont onder andere prenten van modeontwerper Paul Poiret. Met zijn uitspraak “Mode is Kunst” luidde hij een nieuw tijdperk in. Zo presenteerde hij zijn ontwerpen in twee kunstzinnig ontworpen series in felle gedekte kleuren, die de inspiratie vormden voor enkele artistiek hoogwaardige modetijdschriften.

Alle 8.000 kostuum- en modeprenten uit de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn vanaf deze maand te ook te bekijken op de site van het Rijksmuseum. Dit is het resultaat van een meerjarig project waarin de prenten zijn gecatalogiseerd, beschreven en gedigitaliseerd.

New for Now. The Origin of Fashion Magazines, 12 juni t/m 27 september in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share