Geen categorie

Singer Laren koopt schilderij Jacoba van Heemskerck

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Singer Laren heeft het schilderij Bild, nr. 86 van Jacoba van Heemskerck (1876-1923) aangekocht. De Nederlandse kunstenaar maakte het abstract expressionistische werk in de tijd dat ze deel uitmaakte van de Duitse avant-garde beweging Der Sturm.

Van Heemskerck voelde zich aangetrokken tot de antroposofie van Rudolf Steiner en streefde ernaar haar innerlijke wereld in haar werk tot uitdrukking te brengen. Werkend in de directe nabijheid kunstenaars als Wassily Kandinsky en Franz Marc kwam ze steeds meer tot abstractie en ontwikkelde ze haar eigen kenmerkende stijl waarvan Bild, nr 86 een representatief voorbeeld is.

Jacoba van Heemskerck (1876-1923), Bild, nr. 86, 1918, olieverf op doek, collectie Singer Laren.

Voordat ze tot haar uiteindelijke bloei kwam had Van Heemskerck in de periode 1902- 1904 in Laren les van Ferdinand Hart Nibbrig. Hierna vertrok ze naar Parijs, waar ze een half jaar werkte in het atelier van Eugène Carrière en in aanraking kwam met de moderne kunst. Vanaf 1906 ging Van Heemskerck elke zomer naar Domburg, waar ze in contact kwam met Nederlandse avant-gardekunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan.

Na een luministische periode waarin ze samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan tot de ultra-modernen behoorde, werkte ze kortstondig in kubistische stijl. Hierna – in 1913 – nam ze deel aan de befaamde Erste Deutsche Herbstsalon en sloot zich aan bij de Duitse kunstbeweging Der Sturm. Haar schilderijen uit deze periode gelden als de belangrijkste uitingen van expressionistische kunst in Duitsland.

Singer Laren noemt de aanwinst een belangrijke aanvulling op de collectie. Bild, nr. 86 krijgt een plek in de tentoonstelling Nederlandse expressionisten die in het najaar van 2019 in Singer Laren te zien is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share