Geen categorie

Oeuvreprijs Anton corbijn

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Prinses Máxima heeft gisteren de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 uitgereikt aan fotograaf en filmmaker Anton Corbijn (1955). Dit deed ze onder toeziend oog van Chris Martin en Bono, de zangers van Coldplay en U2, waarmee Corbijn intensief heeft samengewerkt. Martin en Bono traden ook op.

Anton Corbijn. Foto: Sander Stoepker.

Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. Volgens het fonds verdient Corbijn de prijs omdat hij een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors.

Corbijn begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van concerten en portretteren van musici, zoals Herman Brood en Elvis Costello. In 1980 brak hij vanuit Londen internationaal door met foto’s van onder anderen David Bowie en Captain Beefheart en later Tom Waits, Miles Davis en U2. Voor tientallen artiesten en bands heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen gefotografeerd, logo’s ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd. De laatste twintig jaar fotografeert hij ook veel persoonlijkheden uit de filmwereld, schilderkunst, modewereld en andere disciplines. Ook heeft hij als regisseur al twee films op zijn naam staan.

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een Cultuurfonds met een startkapitaal van 75.000 euro. In het geval van Corbijn wordt dit het Haagsche Bluf Fonds. Dit gaat Haagse kunstprojecten financieel ondersteunen. In zijn dankspeech zei hij dat dit fonds gezien kan worden als een “een opgestoken middelvinger” naar het cultuurbeleid van het kabinet, dat ook in Den Haag zetelt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share