Geen categorie

De molen van Mondriaan

0 0
Read Time:49 Second

Veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam veilt 15 oktober de tekening Oostzijdse Windmolen aan het Gein van Piet Mondriaan. Het is de enige bekende studie voor zijn schilderij De Oostzijdse Molen aan het Gein bij maanlicht van Mondriaan, dat drie jaar geleden door het Rijksmuseum werd gekocht.

Piet Mondriaan, Oostzijdse Windmolen aan het Gein.

De tekening werd onlangs ontdekt in de nalatenschap van een kunstenaar die rond de eeuwwisseling bevriend was met Piet Mondriaan. Mondriaan maakte de studie omstreeks 1902.

Vanaf 1902 schilderde Mondriaan een enige tijd uitsluitend landschappen. Het rivierlandschap aan het Gein, bij Abcoude, was een van zijn favoriete plekken. Het was dicht bij zijn woonplaats Amsterdam en hij kon er gemakkelijk komen, per tram of op de fiets. De windmolen, in een bocht van het Gein, komt regelmatig terug in andere werken van de kunstenaar.

De tekening in zwart krijt heeft een richtprijs van 18.000 tot 25.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share