Geen categorie

Kleurexplosie in het atelier van Claudy Jongstra

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Recensie

Een dame staat op een plateau in een carrousel van slierten blauwe stof. Ze spreidt haar armen terwijl haar echtgenoot een foto maakt. “Uw kleding past er perfect bij!” zegt een andere bezoekster. De vrouw draagt inderdaad blauw. “Ja”, reageert ze lachend. “Heb ik vanochtend speciaal uitgezocht.”

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

20160904_130536Metaphoric Indigo van Claudy Jongstra

 

Claudy Jongstra (1963) maakte het cirkelvormige kunstwerk speciaal voor haar tentoonstelling Ancient Light in het Fries Museum. De creatie doet denken aan een reusachtige kroonluchter, waarbij de kristallen slingers zijn vervangen door wollen staarten, deels geverfd in indigoblauw. De kleur staat symbool voor transformatie omdat ze ontstaat bij contact met de lucht.

Het indrukwekkende Metaphoric Indigo is daarmee een passend slotstuk van de expositie, die vooral laat zien hoe Jongstra te werk gaat. Wie geen haast heeft, kan erover lezen in het marathoninterview dat beeldend kunstenaar en schrijver Louwrien Wijers in augustus 2015 met haar hield. Het enkele tientallen pagina’s tellende handgeschreven artikel vult vier muren en omringt de blauwe wollen cirkel.

 

20160904_130251

20160904_130312

Boven: planten en kruiden kleuren het water in de weckpotten. Onder: gekleurde stoffen.

 

Ongetwijfeld kwam in het interview ter sprake hoe Jongstra haar stoffen verft. Dat doet ze volledig zelf, gebruikmakend van plantaardige kleurstoffen. In één zaal, omgetoverd tot atelier van de kunstenaar, valt een stellage met gevulde weckpotten direct op. De daarin geweekte planten en zaden geven schitterende kleuren af. De glazen vormen slechts een tussenstap, maar zijn op zichzelf al een lust voor het oog.

Haar eigen schapen (ze heeft een hele kudde) ontbreken helaas, maar hun wol en het vilt dat ze daar weer van maakt, zijn volop aanwezig, in prachtige tinten. Ancient Light laat zien hoe ze van al die stoffen haar mooie textiele kunstwerken creëert.

Een expositie voornamelijk gewijd aan het werkproces van een kunstenaar is origineel en ook zeker interessant. En het resultaat mag er zijn. De gevulde potten en mooie stoffen vormen samen een heerlijke kleurexplosie.

 

20160904_131604Wandkleden.

Maar toch: als de betreffende kunstenaar kostuums heeft ontworpen voor de eerste film uit de tweede Star Wars-trilogie, zouden enkele voorbeelden bijzonder welkom zijn. Nu moeten we het vooral doen met foto’s en werktekeningen.

Dat neemt niet weg dat de tentoonstelling veel fraais bevat. Te beginnen met de wonderschone wandkleden in de eerste zaal. Wie van mooie (kleurrijke) stoffen houdt, komt hier niets tekort.

Claudy Jongstra: Ancient Light, t/m 8 januari 2017 in het Fries Museum, Leeuwarden

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share