Geen categorie

Nulkunst in trek

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Günther Uecker (1930), Zonder titel, kaolien en spijkers op doek over hout, 50x46x5 cm, uitgevoerd in 1964.

Nulkunst is nog steeds in trek, bleek gisteren tijdens een veiling van naoorlogse- en hedendaagse kunst bij Christie’s. Topstuk was een werk van de Duitse kunstenaar Gunther Uecker (1930) uit 1964. Deze met doek beklede plaat met 750 spijkers bracht met 233.000 euro ruim meer op dan vooraf verwacht.

Nul was een Europese kunstbeweging die werd gekenmerkt door abstracte vormen die, vaak in één kleur, seriematig geordend werden. De persoonlijkheid van de kunstenaar zelf moest zoveel mogelijk werden uitgewist. Uecker heeft veel spijkerreliëfs gemaakt. Hij hamerde spijkers in planken, maar ook in piano’s, televisies en schoenen. De witte rechthoek die gisteren onder de veilinghamer ging, werd in twee windrichtingen bespijkerd: de bovenste dertien rijen wijzen naar rechts, de onderste twaalf naar links.

Ook werk van andere nulkunstenaars behaalden goede prijzen: Heinz Mack (58.600 euro), Jan Schoonhoven (29.800) en Enrico Castellani (21.250). Een werk dat sterk doet denken aan Nulkunst gooide gisteren eveneens hoge ogen. Een witgeschilderde kokosmat met daarop naalden en stukjes metaal, van Arthur Luiz Piza (1928) bracht 133.000 euro op, een veilingrecord voor de Braziliaanse kunstenaar. Wie nog meer Nul wil zien, kan een bezoek brengen aan Stedelijk Museum Schiedam. Daar loopt nog tot en met 22 januari de tentoonstelling  nul = 0.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share