Geen categorie

Fijn kijkje in depots

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Recensie

“Wat doe je nou toch aan je voet? Een sandaal? Zeg me dat het niet waar is.” Nico Dijkshoorn geeft origineel commentaar bij het schilderij Vrouw met sinaasappels van Mario ter Braak dat hij met toestemming van het Drents Museum in het vandaag geopende DWDD Pop-Up Museum toont. Hij is een van de elf gastconservatoren die in het Allard Pierson Museum een zaal tot hun beschikking kregen.

Door: Evert-Jan Pol

Mario ter Braak, Vrouw met sinaasappels, collectie Drents Museum, Assen.

 

Niet iedere conservator van het door het tv-programma De Wereld Draait Door geïnitieerde tijdelijke museum beschrijft zijn keuzes zo uitgebreid. En dat hoeft ook niet. Marc-Marie Huijbregts selecteerde uit de collectie van het Van Abbe Museum bijna alleen maar portretten en die hebben geen nadere uitleg nodig. Al had ik best willen weten wie die door Charles Eyck geportretteerde mejuffrouw N. precies is.

De bekende(re) Nederlanders die op verzoek van de redactie van het praatprogramma in de depots van tien musea mochten grasduinen lieten zich leiden door zelf gekozen thema’s. Halina Reijn, die aangeeft als actrice een professioneel leugenaar te zijn, selecteerde in Museum de Fundatie enkele werken waarvan de echtheid werd of wordt betwijfeld.

Ze toont bijvoorbeeld een vanitasstilleven, dat sinds gisteren officieel een Jan Lievens is, maar dat lange tijd niet was, een Van Gogh die nog maar enkele jaren als zodanig wordt bestempeld en twee stillevens waarvan het vermoeden bestaat dat die laatste Nederlandse schilder ze maakte.

Trap in het Allard Pierson Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De zekere Van Gogh, De molen ‘Le blute-fin’, is het enige werk op de expositie dat normaal ook op zaal hangt. De overige stukken slijten hun dagen in de verschillende depots. In een niet klein aantal gevallen is dat jammer, en misschien zelfs wel onterecht. Het al eerder genoemde doek Vrouw met sinaasappels is prachtig en ook Jan Sluijters Lezende vrouw (Van Abbe Museum) verdient een groter publiek. Eveneens het aanzien waard, is een lang portret van een in het geel geklede man, geschilderd door de in Nederland niet heel bekende Italiaanse schilder Enzo Cucchi. Ook dit werk, uit de collectie van het Stedelijk Museum, moet het normaal doen zonder belangstellende blikken.

Enzo Cucchi (1949, Viaggio eroico, 1980, collectie stedelijk Museum, Amsterdam. Foto: Evert-Jan Pol.

Het initiatief van De wereld Draait Door is daarom een schot in de roos. De fijne en erg afwisselende expositie biedt de bezoeker een kijkje in elf, voor velen niet toegankelijke, depots en dat is een mooi idee, dat navolging mag krijgen. Het televisieprogramma zelf is al jaren over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen, maar deze tentoonstelling is zeer zeker voor herhaling vatbaar.

DWDD Pop-Up Museum, t/m 25 mei in het Allard Pierson Museum, Amsterdam

Deelnemende musea en hun gastconservatoren: Centraal Museum (met als 
gastconservator Cécile Narinx), Drents Museum (Nico Dijkshoorn), Gemeentemuseum Den Haag (Joost Zwagerman), Groninger Museum (Jan Mulder), Museum Catharijneconvent (Herman Pleij), Museum de Fundatie (Halina Reijn), Nederlands Fotomuseum (Fidan Ekiz), Rijksmuseum/Bijzondere Collecties van de UvA (Pieter van Vollenhoven/Nico de Haan), Stedelijk Museum Amsterdam (Jasper Krabbé) en Van Abbemuseum (Marc-Marie Huijbregts).

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Fijn kijkje in depots

Comments are closed.