Geen categorie

Museum Catharijneconvent krijgt schilderij Lambert Jacobsz

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent heeft een schilderij van Lambert Jacobsz gekregen. De verkoop van Jozef, uit 1629, werd geschonken door de familie De Wijkerslooth de Weerdesteijn.

Lambert Jacobsz, De verkoop van Jozef, 1629, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

 

Het werk versterkt de verzameling bijbelschilderkunst van Museum Catharijneconvent. Een schilderij met een dergelijk onderwerp ontbrak nog in de collectie. Wat betreft themakeuze en compositie sluit het aan bij schilderijen van voorgangers van Rembrandt als Pieter Lastman en Nicolaes Moeyaert. Ook Jacobz wordt geschaard onder deze zogenoemde pre-Rembrandtisten. Deze kunstenaars schilderden doorgaans kleurige historiestukken met ongewone thema’s.

De verkoop van Jozef vertelt het gelijknamige verhaal uit het Bijbelboek Genesis. Jozef was ene lieveling van zijn vader Jakob en zijn oudere broers waren daarom jaloers op hem. Ze verkochten hem aan buitenlandse kooplieden. De Friese schilder Lambert Jacobsz (1598-1636) plaatste het verhaal in een mediterraan landschap, compleet met ruïne. Exotische kamelen grazen moeiteloos samen met geiten, paarden en een koe.

Behalve als schilder was Jacobsz ook werkzaam als doopsgezind voorganger. Hij staat bekend om zijn sobere leven en goede preken. Zijn loopbaan was nauw verbonden met de doopsgezinde gemeenschap in Nederland. De cultuurhistorische context geeft dit werk, juist voor Museum Catharijneconvent, een meerwaarde. De familie De Wijkerslooth de Weerdesteijn schenkt het schilderij omdat het past in de museumcollectie. Het kunstwerk heeft een plek gekregen in de vaste presentatie van het Utrechtse museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share