Geen categorie

Schedel van Damien Hirst

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Het duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar komt even naar Nederland. Het Rijksmuseum toont van 1 november tot en met 15 december het werk For the Love of God, een met diamanten ingelegde platina schedel van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Dit maakte de Volkskrant vandaag bekend.

For the Love of God is een platina afgietsel van een schedel, ingelegd met 8.601 diamanten. De schedel dat als model heeft gediend, zou afkomstig zijn van een 35-jarige achttiende-eeuwse Europese man. Damien Hirst (1965) presenteerde het opmerkelijke werk vorig jaar juni in een Londense kunstgalerie. Hij verkocht het kunstwerk uiteindelijk voor 50 miljoen pond (ruim 62 miljoen euro).

De diamanten werden geleverd door de Londense juwelier Bentley & Skinner. Het was de grootste opdracht van de hofleverancier sinds de Britse kroonjuwelen. Op het voorhoofd prijkt een licht roze peervormige diamant, omringd door veertien kleinere witte, eveneens peervormige diamanten.

Damien Hirst (1965), For the Love of God. Foto met dank aan Bentley & Skinner.
Damien Hirst (1965), For the Love of God. Foto met dank aan Bentley & Skinner.

De schedel zelf mag dan een afgietsel zijn, de tanden zijn wel heel echt. Op verzoek van Hirst gaf een tandarts het gebit een grondige cosmetische behandeling. Zo werd er een gat, waar ooit een tand zat, opgevuld. Met als gevolg dat het platina doodshoofd de toeschouwer met een stralende grijns toekijkt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share