Geen categorie

Geweven muziek in Museum Speelklok

1 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Recensie

Het is er altijd al te horen, maar in Museum Speelklok is de komende maanden ook muziek te zien. Het Brits-Nederlandse ontwerpersduo Glithero liet het patroon van een draaiorgelponskaart weven. De tentoonstelling over dit project opent vandaag voor publiek.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Boven: detail van orgelboek. Onder: detail van op het orgelboek gebaseerde weefboek.
Boven: detail van orgelboek. Onder: detail van op het orgelboek gebaseerde weefboek.

 

Sarah van Gameren en Tim Simpson bedachten het oorspronkelijk voor het Zuiderzeemuseum. Dat vroeg hen in 2013 aan de slag te gaan met immaterieel erfgoed. Zij besloten vervolgens om oude technieken in te zetten op een nieuwe manier. Uit de vele ambachten kozen ze die van orgelboekmaker en wever. Die hebben namelijk een onverwachte overeenkomst: in beide gevallen ponst de ambachtsman kaarten, die dan weer een machine aansturen.

“We hebben daarna een uitdaging verzonnen”, vertelt Van Gameren, de Nederlandse helft van het duo. “We wilden het boek van een orgelman door een wever laten weven.” Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Het boek was niet verenigbaar met de weefmachine. Dus vertaalden de ontwerpers het orgelboek Red Bank Boogie heel nauwgezet naar een zelfgemaakt weefboek.

Daarmee toog Glithero naar het TextielMuseum in Tilburg, waar ze het boek in het TextielLab aan een weefgetouw koppelden. Die machine transformeerde de draaiorgelmuziek daarop tot tafelkleden en een sjaal. Vooral die gele zijden sjaal – een kopie van het orgelboek – is een heel fraai resultaat van dit bijzondere ‘huwelijk’.

 

Detail van een zijden sjaal van Glithero.
Detail van een zijden sjaal van Glithero.

 

De tentoonstelling laat de stoffen zien en staat stil bij het ontwerpproces. De expositie is wel erg bescheiden en het is jammer dat de stoffen achter glas hangen en liggen. Maar het idee om muziek te weven is origineel en behoorlijk fascinerend. Mooi ook is dat twee met uitsterven bedreigde oude ambachten de nodige aandacht krijgen. Waarvan er één nog bijna dagelijks in het restauratieatelier van Museum Speelklok wordt beoefend. Een betere plek voor deze presentatie is er dan ook haast niet.

Geweven Muziek, t/m 14 augustus in Museum Speelklok, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share