Geen categorie

RKD koopt liefdesbrieven Mondriaan

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Nieuws

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een archief met Mondriaanbrieven gekocht. Het archief is afkomstig van Cis Heijdenrijk-Osendarp die met haar echtgenoot Leo Heijdenrijk aan de basis stond van het Mondriaanhuis in Amersfoort.

 

Fragment uit brief van Piet Mondriaan aan Willy Wentholt, collectie RKD.
Fragment uit brief van Piet Mondriaan aan Willy Wentholt, collectie RKD.

 

In het archief bevinden zich onder meer 22 brieven van Mondriaan aan zijn vriendin Willy Wentholt uit de jaren 1918-1923. Volgens Chris Stolwijk, algemeen directeur van het RKD laten die een nog onbekende kant zien van Mondriaan. Meer dan andere brieven bieden ze een blik in het diepere gevoelsleven van de kunstenaar.

Willy Wentholt (1886-1957) was lerares Frans en leerde Piet Mondriaan (1872-1944) kennen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen volgden ze dansles in Amsterdam. Uit de correspondentie blijkt dat de relatie tussen Mondriaan en Wentholt verder ging dan een ‘gewone’ vriendschap.

Mondriaan schreef onomwonden hoe hij de ideale liefde tussen man en vrouw zag. Uit een van de brieven blijkt dat Wentholt en Mondriaan dat ideaal uiteindelijk niet bij elkaar vonden: “Ik ben niet in jouw teleurgesteld, maar ik had eerst de illusie van een heel groote liefde. Ik ben niet zeker dat die heel groote liefde, die ik bedoel, later bij je zou komen, en daarom is ’t beter zoo.”

Onbekende fotograaf, Portret van Piet Mondriaan, omstreeks 1918, collectie RKD.
Onbekende fotograaf, Portret van Piet Mondriaan, omstreeks 1918, collectie RKD.

De brieven geven verder een goed beeld van Mondriaans leven in Parijs, bezoeken van vrienden en kennissen en zijn vorderingen op het gebied van de nieuwste dansrages. Ook maken ze duidelijk dat hij zich als abstract werkende kunstenaar tamelijk geïsoleerd voelde in Parijs, waar hij lang woonde. Een selectie van de brieven is tot en met zondag 20 maart nog te zien op de Tefaf in Maastricht.

De brieven krijgen een belangrijke plek in het meerjarige Mondriaan Editieproject dat het RKD samen met Huygens ING (KNAW) uitvoert. Beide instituten transcriberen, annoteren en digitaliseren ongeveer 1650 brieven en 70 theoretische en literaire geschriften van Mondriaan en vertalen ze in het Engels.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share