Geen categorie

Bezoekersrecord voor Gemeentemuseum dankzij Rothko

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Nieuws

Meer dan 265.000 mensen hebben de afgelopen maanden de tentoonstelling van Mark Rothko in Gemeentemuseum Den Haag bezocht. Dat heeft directeur Benno Tempel bekendgemaakt op de slotdag van de tentoonstelling. Niet eerder trok een tentoonstelling in het museum zo veel bezoekers.

”In 1996 hadden we een tentoonstelling met impressionisten: Van Monet tot Matisse, Franse Meesters uit het Poesjkin Museum in Moskou. Die liep heel goed. In 1994 en 1995 hadden we een succesvolle Mondriaan-tentoonstelling. Maar dit gaat er flink overheen. Dit succes is ongekend”, aldus Tempel.

Mark Rothko, Zonder titel, 1958, bewerkt 1964/1965, olieverf, acrylverf en gemengde techniek op doek, National Gallery of Art Washington - schenking The Mark Rothko Foundation, Inc.

Volgens Tempel hebben de hoge bezoekersaantallen te maken met de moeilijke tijden in de wereld. “Rothko is troostrijk. In tijden dat het zwaar is, met onzekerheid, is het geruststellend om kunst te zien waarvan je rustig wordt of waardoor je je getroost weet. Dat is de kracht van kunst en de bezoekersaantallen zijn een overwinning voor de kunst. Het geeft aan dat de samenleving behoefte heeft aan musea.”

Het speelt volgens Tempel ook mee dat er sinds 1972 geen grote tentoonstelling van Rothko in Nederland meer is geweest. ”Rothko is veel minder te zien dan andere kunstenaars. Daar focussen we ons juist op: op klassiek-moderne kunstenaars die weinig te zien zijn geweest. Dit soort tentoonstellingen is belangrijk voor Nederland als museumland. Niet alleen voor het Nederlandse bezoek maar ook voor de blik van buiten op ons land en de mooie musea die dit land rijk is.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share