Geen categorie

Deimantas Narkevicius wint The vincent Award

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Zaal Deimantas Narkevicius in Stedelijk Museum CS. Foto: Gert Jan van Rooij.

De Litouwse kunstenaar Deimantas Narkevicius (1964) heeft The Vincent Award 2008 gewonnen. De publieksprijs ging naar de Belgische kunstenaar Francis Alÿs (1959).

De jury van The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art 2008, zoals de prijs voluit heet, vindt dat Narkevicius een sterke impuls heeft gegeven aan het culturele leven in zijn geboorteland Litouwen. Bovendien laat hij volgens de jury zien dat begrip van de hedendaagse politiek-sociale situatie in Europa alleen mogelijk is als we ook opnieuw naar het verleden kijken.

Alle genomineerden kregen de opdracht nieuw werk te maken waarop de jury haar beslissing mede kon baseren. Narkevicius kwam met twee films: The Head en The Dud Effect. The Head is een filmisch portret van de totstandkoming van een zeven meter hoog beeld van Marx in het toenmalige Karl Marx Stad in 1971. In The Dud Effect gebruikte hij verschillende typen beeldmateriaal, werkte hij met verschillende aspecten van documentairefilm, en mengde hij feit en fictie om een ‘historisch’ moment te (her)scheppen, dat zich nooit heeft voorgedaan: de lancering van een kernraket van een Sovjetbasis tijdens de Koude Oorlog.

Zaal Francis Alÿs in Stedelijk Museum CS. Foto: Gert Jan van Rooij.

Francis Alÿs, winnaar van de Publieksprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, onderzoekt in zijn werk de invloed van kunst op het leven in de stad. Voor de serie Lynchings liet hij zich inspireren door het optreden van georganiseerde bendes in Mexico Stad, waar hij deels woont. In El Gringo fungeert zijn camera als schild én wapen tegen een groep agressieve zwerfhonden.

The Vincent Award 2008 is een prestigieuze Europese prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar met grote relevantie voor de hedendaagse kunst. Andere genomineerden dit jaar waren Peter Friedl, Liam Gillick en Rebecca Warren. The Vincent Award gaat gepaard met een geldbedrag van 50.000 euro. De winnaar van de publieksprijs ontving 5.000 euro. Werk van alle genomineerden is nog tot en met 30 september te zien in Stedelijk Museum CS.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share