Geen categorie

Het Amsterdam van Jacques Brel

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Een van de mooiste liedjes over Amsterdam is misschien wel dat van de Belgische zanger Jacques Brel uit 1964. Van 26 tot en met 30 september zijn bij veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam geschreven kladversies van het chanson Amsterdam te zien.

Manuscript lied Amsterdam van Jacques Brel.

Weinigen hebben Amsterdam onstuimiger bezongen dan Jacques Brel (1929-1978). Jacques Perciot omschreef het lied in het tijdschrift Ciné Monde als “een zeemanslied dat lijkt op een schilderij van Brueghel, begeleid door een gedempte accordeon”.

Het liedje ontstond na een bezoek van Brel aan Amsterdam in het begin van de jaren 1960. Na een avondje stappen belandde hij in een kroeg in de rosse buurt waar accordeon gespeeld werd en waar de zeelieden rond de tap zaten te drinken en op de vuist gingen. Het lied werd in 1964 bekroond met de Franse Grand Prix National du Disque.

Het notitieblok, dat Brel gebruikte om de tekst voor Amsterdam en enkele andere chansons in te ontwikkelen, is een topstuk van de collectie Jacques Brel Memorabilia die op 8 oktober in Parijs geveild zal worden. De verwachte opbrengst van het manuscript ligt tussen de 50.000 en 70.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share