Geen categorie

GEM verandert naam in KM21

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

GEM, museum voor actuele kunst, gaat vanaf 2021 verder onder de naam KM21. KM verwijst naar Kunstmuseum Den Haag, de toevoeging 21 naar kunst van de 21ste eeuw. Met de nieuwe naam wil het museum duidelijk maken dat het net als Fotomuseum Den Haag onderdeel is van het Kunstmuseum.

Gevel van KM21 (in 2002 gestart als GEM, museum voor actuele kunst) met reliëf van Sol LeWitt uit 1987-1989. Foto: Gerrit Schreurs.

Sinds de oprichting in 2002 van het GEM deelt het museum voor hedendaagse kunst één organisatie en één directie met Kunstmuseum Den Haag, maar de link tussen beide musea wordt nauwelijks gelegd en nog minder toen de naam van het ‘moedermuseum’ in oktober 2019 veranderde van Gemeentemuseum Den Haag in Kunstmuseum Den Haag. “Dat is jammer, want de verbondenheid van de hedendaagse kunstinstelling met een internationaal kunstmuseum en dito kunstcollectie is in Nederland uniek”, vertelt directeur Benno Tempel. “Er is geen enkel andere hedendaagse tentoonstellingsruimte met een eigen programma die is gelieerd aan een museum met een internationaal gewaardeerde collectie van moderne, hedendaagse en toegepaste kunst én fotografie.”

Vanaf het allereerste begin van de transformatie naar Kunstmuseum Den Haag is de naam van GEM een vraagstuk geweest en gebleven. Tempel: “Maar een naam verander je niet zomaar, laat staan twee namen. Gezien de omvang van de klus is besloten om eerst te focussen op de transformatie en positionering van het Kunstmuseum en later het GEM aan te pakken. Door de coronacrisis heeft het traject onverwachts vertraging opgelopen, maar dat heeft ook iets opgeleverd. Namelijk de ervaring hoe we onze online zichtbaarheid kunnen vergroten en op die manier onze collectie kunnen delen met een nog breder publiek.”

Lisa Brice, Untitled, 2020, synthetische tempera en gouache op doek, 202 x 97 cm, Green Family Art Foundation. Beeld Courtesy Adam Green Art Advisory. Foto: Robert Glowacki.

KM21 is onderdeel van Kunstmuseum Den Haag, maar heeft een eigen conservator en tentoonstellingsprogramma dat zich richt op actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. In een apart gebouw naast het Kunstmuseum, de zogeheten Schamhartvleugel waar ook Fotomuseum Den Haag is gevestigd, presenteert het museum werk van Nederlandse en internationale kunstenaars.

Vóór 2002 deed de Schamhart-vleugel, genoemd naar de architect Sjoerd Schamhart, al dienst als dependance voor hedendaagse kunst. Zo was hier in 1968 de eerste Europese minimal-art-toonstelling te zien met werken van later toonaangevende kunstenaars als Carl Andre, Sol LeWitt en Donald Judd. Onder de naam GEM organiseerde het museum tentoonstellingen met namen als Hadassah Emmerich, Michael Raedecker, Chen Zhen, Daniel Richter, Charles Avery, Folkert de Jong, Helen Dowling en Kati Heck. Als het museum op 20 januari weer open mag, is daar nog tot en met 5 april de eerste solotentoonstelling van Lisa Brice in Nederland te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share