Geen categorie

Één minuut

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Expositie

Museum De Pont in Tilburg toont onder de titel How To ongeveer dertig filmpjes van exact één minuut. Ze werden verzameld door fotograaf Hans Aarsman (1951), die er zelf ook één maakte.

Still uit het filmpje van Hans Aarsman.

De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van The One Minutes, een internationaal platform voor de zeer korte video. Sinds 1999 werden er meer dan 10.000 filmpjes van 1 minuut geproduceerd, door makers uit 120 landen. De bijdragen zijn vooral afkomstig van (oud)studenten van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het platform is het produceren van een maandelijks video magazine, The One Minutes Series, waarop musea en andere culturele instellingen zich kunnen abonneren. In Nederland zijn er twintig abonnees, waaronder De Pont. Dat museum vroeg Aarsman (onder meer bekend als ‘fotodetective’ in De Wereld Draait Door) een speciaal project op te zetten dat als thema en titel How To meekreeg.

De  tentoonstelling gaat over handigheidjes en bevat filmpjes die je binnen een minuut wijzer maken. Één filmpje laat bijvoorbeeld zien wat je moet doen als je je veters moet strikken en maar één hand beschikbaar hebt? Het filmpje van Aarsman vertelt hoe je je handen kunt schoonmaken als die onder de zwarte smeer zitten: eerst insmeren met olijfolie, dan inzepen en dan pas onder de kraan.

Via The One Minutes vroeg de fotograaf kunstenaars of ze filmpjes wilden maken met dit soort handigheden als onderwerp. Hij kreeg er bijna zestig, uit alle delen van de wereld. De helft daarvan is te zien in de projectzaal van De Pont.

How To, t/m 24 augustus in De Pont, Tilburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share