Geen categorie

Honderdduizend bomen in het museum

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Textielkunstenaar Sara Vrugt (1981) borduurde in 2020, samen met anderen, een bos van maar liefst honderd vierkante meter doek. Als ode aan de natuur. Het werk is onderdeel van het kunstproject Honderdduizend bomen en een bos van draad en is vanaf morgen te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Van Eesteren Museum in Amsterdam.

Het geborduurde bos is een kunstwerk van maar liefst honderd vierkante meter doek waaraan iedere geïnteresseerde kon bijdragen. Het kwam in 2020 tot stand in een pop-up-atelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Op de vier verschillende locaties werden bomen geborduurd door bezoekers van het atelier.

Sara Vrugt, 100.000 bomen en een bos van draad. Foto: Rogier Chang.

Zij vertelden elkaar verhalen over de natuur en borduurden samen bomen, blaadjes en vogels. Zo ontstond een bos van draad op doek. Alle natuurverhalen kregen een plek in het geborduurde bos en vormen samen een spiraalvormig kunstwerk. Naast de verhalen zijn ook zaden van planten en bomen verwerkt in het doek. Zodra het kunstwerk in 2023 zijn uiteindelijke plek bereikt in de tuin van Museum Belvédère, vergaat het doek en ontkiemen de zaden in een nieuw bos.

Dat dit bos van draad nu te zien is in het Van Eesteren Museum, is volgens dat museum een logische keuze. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, naar wie het museum vernoemd is, hechtte namelijk veel waarde aan voldoende groen in de wijken die hij ontwierp. Hij was zich sterk bewust van het belang van groen voor de stad.

Honderdduizend bomen en een bos van draad, 3 februari t/m 17 april in het Van Eesteren Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share