Geen categorie

Schoonmaakster poetst kunstwerk stuk

0 0
Read Time:49 Second

Nieuws

In de film Bean tracht de hoofdpersoon (gespeeld door Rowan Atkinson) het schilderij Whistler’s Mother van James Abbott McNeill Whistler schoon te poetsen, met alle gevolgen van dien. Dat was fictie, maar in Museum Ostwall in het Duitse Dortmund gebeurde iets dergelijks deze week echt.

Een schoonmaakster heeft in haar ijver het kunstwerk Wenn’s anfängt durch die Decke zu tropfen van de Duitse kunstenaar Martin Kippenberger (1953-1997) beschadigd. Volgens restaurateurs is het werk onherstelbaar vernield. Het werk bestaat uit een manshoge toren van houten platen, met daaronder een rubberen bak met een kalkvlek. De schoonmaakster poetste deze weg omdat ze de vlek voor vuil aanzag.

Het was overigens niet de eerste keer dat een schoonmaker in Duitsland een kunstwerk stukpoetste. In 1986 werd de installatie Fettecke (een hoek van een ruimte gevuld met vet) van Joseph Beuys (1921-1986) door een schoonmaker ‘gereinigd’. Hetzelfde gebeurde met Beuys’ Badewanne, een vuile badkuip. Het werk van Kippenberger heeft een verzekeringswaarde van 800.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share