Geen categorie

Obama ziet Mondriaan

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Behalve aan het Rijksmuseum bracht president Obama van de Verenigde Staten ook een bezoek aan Gemeentemuseum Den Haag. Hij zag daar gisteren onder meer Piet Mondriaans laatste schilderij: Victory Boogie Woogie, een ode aan de stad New York, de jazz en de vrijheid. Obama noemde het werk uit 1944 “fabelachtig”.

Premier Mark Rutte, burgemeester Jozias van Aartsen, directeur Benno Tempel en president Barack Obama voor de Victory Boogie Woogie (Piet Mondrian, 1944), Nuclear Security Summit 2014 – Gemeentemuseum Den Haag, Nederland. Foto: Mediacentrum Defensie.

De president zag in het museum ook Molen bij zonlicht en Bomen aan het Gein van Mondriaan (1872-1944). Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste Mondriaancollectie ter wereld. Obama kreeg juist de Mondriaans te zien vanwege de relatie tussen Mondriaan en Amerika. “De Verenigde Staten boden Mondriaan onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog en Mondriaan gaf de Verenigde Staten de moderne kunst”, aldus Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. “Voor de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars, Jackson Pollock, Barnett Newman en Mark Rothko, was Mondriaan het vertrekpunt.”

De Amerikaanse president was in het Gemeentemuseum, omdat daar gisteren de afsluitende persconferentie van de Nuclear Security Summit plaatshad. Obama had na zijn bezoek nog enkele mooie woorden over voor Tempel. “U hebt een mooi museum en ik hoop nog eens terug te komen met mijn familie”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share