Geen categorie

Alles is kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Recensie

Een Duitse criticus noemde het werk van Alexandra Bircken (1967) ooit Objekttheater, en dat is niets te veel gezegd. De Keulse kunstenares combineert uiteenlopende voorwerpen en maakt daar verrassende nieuwe creaties van. In de handen van Bircken verandert afval in kunst.

Boven: Diana, 2014, courtesy Herald St. Londen en BQ, Berlijn. Onder v.l.n.r.: K, 2013, Collection Ottmann; Snoopy, 2014; Storm (Assault, 2013), courtesy Herald St. Londen en BQ, Berlijn. Kunstenares: Alexandra Bircken (1967). Foto's: Evert-Jan Pol.

Museum Boijmans Van Beuningen wijdt een solo-expositie aan Bircken en toont zo’n veertig werken. Waaronder vier sculpturen die het in 2010 aankocht. “Mijn ogen kan ik er niet van afhouden”, zegt directeur Sjarel Ex daarover. En de werken verdienen ook zeker een tweede blik, en misschien zelfs wel een derde en een vierde.

Het beeld Maria bijvoorbeeld bestaat uit een hoge witte houten paal in de vorm van een stemvork met daar bovenop een kartonnen verpakking van een L’Oréal-product. Wat eerst alleen een paal was, lijkt dankzij dat ene doosje opeens verdacht veel op een giraffe.

Alexandra Bircken (1967), Beinahe, 2010, was, polyester kunstbeen, nylon panty, houten tak, houten miniatuurhuis, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Evert-Jan Pol.

De kunstenares borduurt verder op het readymade-principe, dat inhoudt dat al bestaande voorwerpen verheven kunnen worden tot kunst, zoals het beroemde urinoir van Marcel Duchamp. Pure readymades van Bircken zijn aan een wand bevestigde motorjassen. Bij de werken Aprillia en Diana ging ze iets verder: beide motoren zaagde ze doormidden. De ene legde ze neer en de ander zette ze rechtop.

Maar vaker nog voegt ze readymades samen. Een schommelstoel en een bal verwerkte ze in de creatie Take Over. En het werk Beinahe (uit de collectie van het Boijmans) bestaat uit onder meer een kunstbeen en een miniatuurhuis.

Bircken geeft afgedankte voorwerpen een tweede leven. Tegelijkertijd laat ze ons met andere ogen naar alledaagse dingen kijken. Alles kan kunst worden.

Alexandra Bircken, t/m 1 juni in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share