Geen categorie

Nieuwe directeur Stedelijk doet eerste aankoop

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws

Het eerste wapenfeit van Beatrix Ruf als directeur van Stedelijk Museum Amsterdam is de aankoop van het schilderij Zwei Lampen van Isa Genzken. Schilderijen zijn binnen het oeuvre van de Duitse kunstenares uiterst schaars en daardoor zeer geliefd bij musea en verzamelaars.

Genzken (1948) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen dertig jaar. Ze maakt behalve schilderijen ook sculpturen, foto’s, collages, tekeningen, kunstenaarsboeken, films en installaties.

Isa Genzken, Zwei Lampen, 1994, lak op doek, 200 x 92 cm., collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

“Toen ik net was benoemd als nieuwe directeur van het Stedelijk hoorde ik dat dit zeldzame, vroege schilderij beschikbaar was”, aldus Ruf, die op 1 november aan de slag ging bij het museum. “Ik wist meteen dat het een perfecte aanvulling zou zijn op het werk van Genzken dat we al in de collectie hebben.”

“De manier waarop Genzken de vorm van deze klassieke designlampen gebruikt, in zo’n gelaagde techniek, maakt het werk op zichzelf ook een beeld van het licht. Daarmee staat het in de traditie van Rembrandt, en het doet ook denken aan de zeefdrukschilderijen van Warhol, en de grote ontdekkingen die Moholy-Nagy deed op het gebied van fotografie.”

“De mogelijkheid om aan het begin van mijn ambtstermijn een schilderij van een dergelijke zeldzaamheid en betekenis toe te voegen aan de collectie van het Stedelijk bestendigt mijn lange samenwerking met deze belangrijke kunstenaar. Daarnaast benadrukt het schilderij het belang van de dialoog tussen kunst en vormgeving; een dialoog die ik graag wil voeren met de collectie van het Stedelijk.”

Het werk is vanaf vandaag te zien in het Stedelijk Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share