Geen categorie

Marlene Dumas kunstenaar van het jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Marlene Dumas is uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar 2015. Dat heeft Stichting Kunstweek bekendgemaakt. Deze organiseert jaarlijks die verkiezing, waarbij deskundigen en online publiek bepalen wie de titel krijgt.

Volgens de stichting geeft de verkiezing door de gefaseerde opzet, met vier stemrondes, goed weer hoe Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. Dit jaar brachten 41.000 mensen hun stem uit.

De in Zuid-Afrika geboren, maar in Nederland woonachtige Marlene Dumas (1953) werd tijdens de twaalfde editie van de verkiezing uit acht finalisten gekozen. Ze voert daarmee de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin Stichting Kunstweek jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars opneemt. Wie het werk van Dumas wil zien, kan nog tot en met 4 januari terecht in het stedelijk Museum, dat een grote tentoonstelling aan haar oeuvre wijdt.

Online publiek koos ook het Talent van het jaar 2015 en de Briljanten Kunstenaar 2015. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Daan Roosegaarde (1979). Arno Kramer mag zich Briljanten Kunstenaar van het jaar noemen. Deze titel is voor een kunstenaar ouder dan 65.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share