Geen categorie

Rijksmuseum toont alle meisjes in kimono

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Nieuws / Expositie

Het Rijksmuseum brengt alle meisjes in kimono van George Hendrik Breitner bij elkaar. Het is voor het eerst dat de veertien schilderijen samen te zien zijn. Inclusief een tot voor kort toe onbekend Meisje in rode kimono uit particuliere collectie.

Breitner (1857-1923) schilderde de verschillende variaties van een meisje in kimono tussen 1893 en 1896. De jonge vrouw Geesje Kwak (1877-1899) stond telkens model, afwisselend in een rode, witte en blauwe Japanse kimono. Ze kwam uit een Zaans schippersgezin en verhuisde in 1880 naar Amsterdam. Haar jonge onschuldige gezicht en ranke lichaam dragen sterk bij aan de uitstraling van tere sensualiteit die de hele serie kenmerkt.

De schilderijenserie is een goed voorbeeld van het japonisme, een schilder- en tekenstijl met Japanse motieven. Vanaf zijn verblijf in Parijs in 1884, waar het japonisme het modebeeld beheerste, was Breitner gefascineerd door de Japanse kunst. Ook in Nederland werden in die jaren Japanse avonden gehouden en Japanse prenten tentoongesteld. Breitner verzamelde deze houtsneden zelf.

George Hendrik Breitner, Meisje in witte kimono, 1895 Rijksmuseum Twente, Enschede.
George Hendrik Breitner, Meisje in witte kimono, 1895 Rijksmuseum Twente, Enschede.

Het Rijksmuseum toont Breitners meisjes in Kimono vanaf 20 februari, samen met voorstudies in de vorm van tekeningen, schetsen en foto’s. Ook maken Breitners schildersezel en -kist deel uit van de expositie. De tentoonstelling bood het museum de kans tot technisch onderzoek van de schilderijen. De resultaten komen eveneens aan bod.

Breitner: Meisje in kimono, 20 februari t/m 22 mei in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share