Geen categorie

Prachtige catalogus

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Recensie

Waar, wanneer en hoe laat je maar wilt alle details van een kunstwerk in je opnemen; dat kan dankzij het Google Art Project. Google heeft zijn online kunstcatalogus, die vorig jaar van start is gegaan, gisteren flink uitgebreid. Hij omvat nu ruim dertigduizend kunstwerken uit 151 instellingen wereldwijd.

Vincent van Gogh, Portret van Joseph Roulin, 1889 (detail). Collectie Kröller-Müller Museum.

Uit Nederland waren het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum al sinds de lancering van de partij. Gisteren zijn daar vier musea bijgekomen: het Kröller-Müller Museum; Museum Boijmans Van Beuningen; Gemeentemuseum Den Haag en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het Kröller-Müller deelt via Google vijftien topstukken, waaronder Vincent van Goghs Portret van Joseph Roulin en Le Chahut van Georges Seurat. In de toekomst wordt dit aantal mogelijk uitgebreid. Het Gemeentemuseum toont 52 werken, van onder anderen Monet en Jacob Maris en het Boijmans is vertegenwoordigd met 152 stukken. Uit dit museum is bijvoorbeeld een tekening van Rembrandt te zien.

Behalve schilderijen en tekeningen bevat de catalogus ook enkele beeldhouwwerken, zoals het Danseresje van veertien jaar van Degas uit de collectie van het Boijmans. Wie inzoomt, kan de plooien van het rokje duidelijk zien. Het Gemeentemuseum toont een studie voor hetzelfde beeld.

Kunst aanschouwen in de online catalogus van Google Art Project heeft enkele voordelen ten opzichte van een lijfelijk bezoek aan het betreffende museum. Er kan zodanig ver worden ingezoomd op schilderijen dat de verfstreken zichtbaar worden. In een museum zou je met je neus bijna het doek moeten raken om dat te kunnen zien. En zo dicht op een schilderij mag een bezoeker vaak niet komen.

Ook is het mogelijk werk te zien dat zich op grote hoogte bevindt, waardoor het in het echt alleen van ver kan worden bezichtigd. Een voorbeeld is het imposante beeld Atlas van Artus Quellinus. Bovenin de Burgerzaal torst Atlas het hemelgewelf op zijn rug. Online zijn de verschillende details beter zichtbaar dan op zaal.

Edgar Degas, Danseresje van veertien jaar, 1880/81-1922 (detail). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Edgar Degas, Danseresje van veertien jaar, 1880/81-1922 (detail). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Een ander voordeel is de mogelijkheid binnen te kijken bij instellingen die zich ver van je bed bevinden. Niet iedereen is bijvoorbeeld in de gelegenheid het Witte Huis in Washington te bezoeken. De sfeer van een echt bezoek kan het Google Art Project natuurlijk nooit evenaren, maar de prachtige catalogus biedt wel urenlang kijkplezier.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share