Geen categorie

EYE conserveert vroege Amerikaanse films

0 0
Read Time:57 Second

Tientallen vroege Amerikaanse films zijn na lange tijd weer te zien dankzij conservering door filmmuseum EYE en de National Film Preservation Foundation (NFPF) in San Francisco. De eerste twee geconserveerde films worden aanstaande zondag vertoond in EYE. Dit meldt het filmmuseum.

V.l.n.r.: Fifty Million Years Ago (1925); The Crystal Ascension (1923); From Ore to Finished Product, Reel 4 (1917?) en Flaming Canyons (1929).

EYE en NFPF conserveren onder meer korte komische films met Mickey Rooney, Oliver Hardy en Chester Conklin en enkele tekenfilms. De uiterst brandbare nitraatfilms werden in de jaren 1910 en 1920 in Nederland uitgebracht en kwamen uiteindelijk terecht in de collectie van EYE. Daar werden ze ontdekt tijdens een twee maanden durend onderzoek. Alle exemplaren zijn of unicaten of de best bewaard gebleven exemplaren ter wereld.

De eerste films worden zondag vertoond als onderdeel van het festiviteitenprogramma Celebrate Cinemater ere van het tweejarig bestaan van het nieuwe gebouw van het museum. Frank Roumen, sectormanager Collectie van EYE: “Er komen ongetwijfeld nog meer filmvoorstellingen wanneer dergelijke schatten dankzij deze Nederlands-Amerikaanse samenwerking weer publiek toegankelijk worden”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share