Geen categorie

Veiling voor Museum Boerhaave

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nick Oudshoorn, portret Herman Boerhaave, zeefdruk.

Nog 1 ton is Museum Boerhaave in Leiden verwijderd van het halen van de eigen inkomsteneis voor musea. Dat bedrag hoopt het vanavond te verdienen met een veiling, geleid door politicus en oud-veilingmeester Alexander Pechtold.

De objecten komen niet uit de collectie van het museum, maar zijn door derden aangeboden. Daaronder bevinden zich voorwerpen waar niemand zonder kan, zoals een zakzonnewijzer, uit de achttiende eeuw, en een Japans telraam. Ook altijd handig is een globe (Frankrijk, 1891).

Heel toepasselijk is een afbeelding van Herman Boerhaave, de arts en scheikundige naar wie het museum is vernoemd. Kunstenaar Nick Oudshoorn maakte deze zeefdruk in een oplage van negen stuks. Daarvan wordt nummer 2 uit de serie geveild.

Afgelopen zomer heeft staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) de inkomsteneis voor musea aangescherpt. Hij wil alleen nog musea subsidiëren die over 2010 en 2011 gemiddeld 17,5 procent van de rijksbijdrage aan eigen inkomsten binnenhalen. In het geval van Museum Boerhaave betekende dit dat het dit jaar nog 700.000 euro moest verdienen.

Zie ook: Boerhaave haalt 1 miljoen op

Zie ook: Museum Boerhaave lijkt gered

Zie ook: Red Museum Boerhaave

Zie ook: Anonieme schenker geeft Museum Boerhaave 100.000 euro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share