Geen categorie

Muurschildering Keith Haring wordt gerestaureerd

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

De muurschildering van Keith Haring op het koelhuis van het Food Center Amsterdam in Amsterdam-West wordt volgend jaar gerestaureerd. Het Stedelijk Museum is een van de initiatiefnemers van de restauratie.

Haring schilderde het werk in 1986, maar acht jaar later verdween het achter een metalen gevel. Bij de herontdekking in 2018 bleek de muurschildering in redelijke staat. Experts stelden wel vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst.

Het afgelopen jaar is daarom een restauratieplan gemaakt. De Keith Haring Foundation, de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar Marktkwartier (samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development) dragen ieder een derde bij aan de totale kosten van ongeveer 180.000 euro.

Muurschildering Keith Haring, 1986. © Keith Haring. Foto Hanna Hachula.

De Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro. Hij wilde geen elitaire museumkunstenaar worden en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door de verkoop van merchandise als T-shirts en buttons. De thema’s in Harings geëngageerde kunst, zoals oorlog, racisme, drugs en aids zijn altijd actueel gebleven.

In 1986 kreeg Haring zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Bijzonder was dat hij zich in deze periode ook actief buiten het museum in de stad manifesteerde. Hij ging met jonge graffitikunstenaars de straat op, en beschilderde de muur van het toenmalige museumdepot, op het terrein van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat, vanaf een hoogwerker in één dag.

Om het klimaat binnen in het depot te verbeteren werd in 1994 een metalen scherm op de muur aangebracht, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. Na bijna 25 jaar werd het in 2018 weer onthuld. De muurschildering van een fabeldier is Harings op een na grootste, bewaard gebleven muurschildering in de openbare ruimte van Europa en bestaat uit een dikke, witte lijn. De afmeting is ongeveer 12 bij 15 meter.

De restauratie start april volgend jaar en duurt ongeveer zes weken. Een internationaal team onder leiding van restauratoren Will Shank en Antonio Rava voert de restauratie uit. Zij hebben eerder muurschilderingen van Haring gerestaureerd in Parijs en Pisa. Na de restauratie zal een beschermende coating de muurschildering beter beschermen tegen weersinvloeden, zodat het kunstwerk behouden blijft voor toekomstige generaties.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share