Geen categorie

Laatste treinkaartje voor Spoorwegmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

Het allerlaatste papieren treinkaartje is in het bezit van het Spoorwegmuseum. Het gaat om een kaartje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg, gekocht op 9 juli om 4.01 uur. De schenker van dit kaartje ontvangt 250 euro.

De zoektocht van het Spoorwegmuseum naar het eerste treinkaartje uit 1839 heeft (nog) geen resultaat gehad. Veel mensen dachten in het bezit te zijn van het allereerste kaartje,maar bleken steevast de replica uit 1939 te hebben bewaard.

De oproep leidde echter wel tot een aardige bijvangst. Zo kreeg het museum een kaartje van Krommenie naar Amsterdam uit 1878. Één persoon schonk een grote verzameling treinkaartjes die zijn vader en grootvader, beide oud-NS-medewerkers, gedurende hun dienstperiode hadden verzameld. Een ander kwam een jurk gemaakt van papieren treinkaartjes op de proppen.

Kopie uit 1939 van het oudste treinkaartje.

De nazaten van H.J. Doude van Troostwijk uit Loenen boden een bijzonder herinneringscertificaat aan. Doude van Troostwijk verkocht in 1843 een stuk grond aan de spoorwegen voor de aan te leggen spoorlijn Amsterdam – Utrecht en bedong dat alle treinen op station Nieuwersluis moesten stoppen. Dit recht werd pas in 1953 door de NS afgekocht. Het certificaat en een kaartje herinneren aan de laatste rit vanaf dit station.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share