Geen categorie

Noordbrabants Museum koopt luik van drieluik

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Het Noordbrabants Museum heeft afgelopen woensdag op de kunstveiling bij veilinghuis Lempertz in Keulen het rechterluik van een drieluik van een anonieme meester gekocht. De hamerpijs bedroeg 5200 euro.

De voor- en achterzijde van het aangekochte rechterluik.

Het aangekochte luik dateert van 1612 of kort erna. Het toont het stichtersportret met wapen van Honorine van Wittem van Beersel (1580-1643), vrouwe van Boxtel en vrouwe van Overijse en Eerken. Op de achterzijde staat een voorstelling van de roeping van Petrus door Christus.

Honorine van Wittem was een voorname Brabantse edelvrouwe, die gehuwd was met de heer van Boxtel. Zij was de zuster van de markies van Bergen op Zoom en werd door een tweede huwelijk gravin van Megen.

Vier jaar geleden kocht het Het Noordbrabants Museum, eveneens op een veiling in Keulen, het linkerluik van hetzelfde drieluik. Dat bevat het stichtersportret van Van Wittem van Beersels echtgenoot Gerard van Horne, heer van Boxtel en Liempde. Dit luik is na een flinke restauratie, sinds vorig jaar te zien in Het Verhaal van Brabant, de presentatie over de Brabantse geschiedenis van het museum.

De verblijfplaats van het middenpaneel is niet bekend. Mogelijk ging dat verloren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share