Geen categorie

Verdwijnende trap verschijnt bij Centraal Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

‘Zou het kunst zijn?’, vroeg ik mij af bij het zien de ietwat merkwaardige trap achter het Centraal Museum in Utrecht. Een persbericht gaf niet veel later het antwoord: ja. De Vanishing Staircase is een werk van Birthe Leemeijer. Vandaag vindt de officiële opening plaats.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

De Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer achter het Centraal Museum.

Vanishing Staircase (verdwijnende trap) is een moderne folly, een bouwwerk dat met opzet nutteloos is. Het is een trap, maar dan wel één die niet heel eenvoudig te beklimmen is. De treden zijn namelijk gekanteld.

De trap komt voort uit een initiatief van bewoners voor meer biodiversiteit in en langs de singel. Met het idee voor een ecologisch kunstwerk namen ze contact op met het Centraal Museum en met de Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving, die de gemeente adviseert over kunst in de openbare ruimte.

Detail van de Vanishing Staircase.
De Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer achter het Centraal Museum.

 

Museum en commissie benaderden Leemeijer, die vervolgens deze trap ontwierp. Wethouder Anke Klein is blij met het bewonersinitiatief en met het resultaat. ”Deze Utrechters mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Dit soort mooie, spannende plekken kunnen alleen ontstaan als je bewoners en de kunstenaar echt de ruimte geeft om hun wens te vervullen.”

Vanishing Staircase in het Zocherpark verbindt het Centraal Museum met de singel, die officieel de Stadsbuitengracht heet. De trap is ‘omgevallen’; de treden zijn naar beneden gekanteld. Tussen die treden groeien allerlei inheemse planten. Als het goed is, zal de natuur de trap in de loop der jaren steeds verder overnemen. De trap zal dus langzaam maar zeker zijn naam aandoen en verdwijnen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share