Geen categorie

David Jablonowski wint Charlotte Köhler Prijs 2013

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijs 2013 in de categorie Beeldende Kunst toegekend aan David Jablonowski. Hij krijgt de prijs, waaraan een geldbedrag vastzit van 30.000 euro, op 4 juli uitgereikt.

De in het Duitse Bochum geboren David Jablonowski (1982) woont en werkt in Amsterdam. Daar studeerde hij ook, aan de Gerrit Rietveld Academie. Hoewel opgeleid als schilder is hij inmiddels beeldhouwer. Hij gebruikt beelddragers, waaronder scanners, printers, boeken, strips, diaprojectors en monitoren, om sculpturen te maken die gestoeld zijn op de klassieke uitgangspunten van de beeldhouwkunst en het minimalisme.

Naar het oordeel van de Adviescommissie Beeldende Kunst heeft David Jablonowski zich bijzonder verdienstelijk gemaakt als beeldend kunstenaar. De commissie: ‘Met zijn fascinatie voor de problematiek van de sokkel, volume en gewicht is Jablonowski in wezen een klassieke beeldhouwer die onmiskenbaar een impuls geeft aan het beeldhouwen in Nederland”, aldus de commissie.

De Charlotte Köhler Prijs  is een aanmoedigingsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze prijzen, bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler, worden sinds 1988 toegekend aan Nederlandse beeldend kunstenaars, architecten en theatervormgevers tot 35 jaar. De prijs wordt sinds dit jaar jaarlijks toegekend aan twee talenten tot 35 jaar, waarvan één zich op het gebied van theater manifesteert en de ander op dat van beeldende kunsten. De prijs in de categorie theater gaat naar operaregisseur Floris Visser (1983).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share