Geen categorie

Rijksmuseum scoort mager in museumtest

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Rijksmuseum, 2013. Foto: John Lewis Marshall.

De internationale pers was lyrisch over het vernieuwde Rijksmuseum, maar het Historisch Nieuwsblad is minder enthousiast. Het museum dat in april eindelijk heropende, krijgt een 5,5 in de Grote Museumtest 2013. De redactie heeft tien Nederlandse musea getest die recentelijk zijn verbouwd.

Het Historisch Nieuwsblad noemt het museum zelfs de grootste teleurstelling, “juist omdat de verwachtingen over de nieuwe opstelling van tevoren zo zijn opgeschroefd”. De redactie is niet te spreken over de vermenging van kunstcollectie met historische objecten en noemt het resultaat fragmentarisch. Bovendien zouden voorzieningen zoals kassa’s, toiletten en restaurants niet berekend zijn op de grote aantallen bezoekers.

Veel meer waardering krijgt het Scheepvaartmuseum, dat met een 9 als beste uit de test komt. Volgens de redactie heeft het Scheepvaartmuseum het juiste evenwicht gevonden tussen een eigentijdse presentatie en de unieke collectie, tussen kinderen en volwassenen, en tussen beleving en inhoud. Toen het museum in 2011 zijn deuren opende na een ingrijpende renovatie, kreeg het juist veel kritiek in de media. Het zou een kermis zijn geworden.

Als slechtste getest zijn Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Haags Historisch Museum. Beide scoren een 3+. In het Catharijneconvent ontbreekt volgens het Historisch Nieuwsblad een goed verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. Het Haags Historisch Museum  geeft een onevenwichtig beeld van Den Haag, aldus de redactie. De collectie zou centraal staan, en niet het verhaal.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share