Geen categorie

Museum Gouda raakt Ferdinand Bol kwijt

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Ferdinand Bol - Man met hoge baret

Museum Gouda raakt het schilderij Man met hoge baret van Ferdinand Bol kwijt. Het werk komt in bezit van nazaten van de joodse broers Benjamin en Nathan Katz, die vanaf 1930 eigenaren waren van Kunsthandel Firma D. Katz in Dieren. Dit gebeurt op advies van de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog.

De nazaten hadden bij de Nederlandse overheid een claim ingediend tot teruggave van 189 kunstwerken. Deze claim is echter vrijwel volledig verworpen. De Restitutiecommissie concludeert dat niet aan de voorwaarden voor restitutie is voldaan. De belangrijkste twee vereisten zijn dat in hoge mate aannemelijk moet zijn dat Kunsthandel Katz eigenaar was van de kunstwerken, en dat het waarschijnlijk moet zijn dat sprake was van verkoop onder dwang. Het enige geclaimde kunstwerk dat aan die voorwaarden voldoet, is het portret uit de collectie van Museum Gouda.

Directeur Gerard de Kleijn spreekt van pech dat juist Man met hoge baret het enige kunstwerk is dat wordt toegewezen aan de nazaten van de gebroeders Katz. Het werk was een bruikleen van de overheid aan het museum. “Dit schilderij hangt al meer dan vijftig jaar in Museum Gouda. Het past hier ook goed. Ferdinand Bol heeft in opdracht van de Goudse schutterij in de zeventiende eeuw een prachtig groepsportret geschilderd: De Goudse krijgsraad. Dat is een topstuk uit onze collectie. We hebben dus iets met Ferdinand Bol.”

“We zullen onze vaste bezoekers gelegenheid geven afscheid te nemen van de Man met de hoge baret, die elke bezoeker onderzoekend en een beetje droef aankijkt.” De hele maand februari 2013 is het schilderij nog te bezichtigen. “Waarschijnlijk voor het laatst.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share