Geen categorie

Rijksmuseum toont gevel Kasteel van Breda

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Een zestiende-eeuwse muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau is vanaf 1 november weer te bewonderen in de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De gevel is onderdeel van het nieuwe entreegebied van de vleugel.

De gevel van Kasteel van Breda. Foto: Rijksmuseum.

 

De twintig meter lange en 3,5 meter brede muur maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden. Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassau’s én het eerste renaissance-paleis dat in Noord-Europa werd gebouwd.

Het paleis werd eind negentiende eeuw verbouwd, waarbij een deel van de gevelmuur van de stallen werd gesloopt en overgebracht naar het Rijksmuseum. De gevel werd door architect Pierre Cuypers in 1888 geïntegreerd in een buitenmuur van de huidige Philipsvleugel. Toen de vleugel werd uitgebreid werd de muur een binnenmuur. De kasteelmuur is inmiddels nauwkeurig gereinigd en gerestaureerd.

De huidige Philipsvleugel is de naam voor een aantal uitbreidingen van het hoofdgebouw die tussen 1909 en 1916 door Pierre Cuypers en zijn zoon Jos, ook architect, werden gebouwd. Het deel dat Fragmentengebouw werd genoemd is daarbij het meest bijzonder. Eind negentiende eeuw werden in Nederland veel historische gebouwen verbouwd of gesloopt.

Het Rijksmuseum wilde een aantal bouwfragmenten bewaren voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis en dus kwamen uit het hele land die fragmenten naar Amsterdam. In de Philipsvleugel werden de traptoren van de Ockingastins in Franeker, de bogen uit het trappenhuis van het Constantijn Huygenshuis uit Den Haag en dus de muur van het Kasteel van Breda geïntegreerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share