Geen categorie

Ervaring voor de hele familie

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Recensie

Het laatste zelfstandige postkantoor van Nederland sloot op 28 oktober 2011 de deuren, maar is sinds kort weer open. Niet als postkantoor, maar als expositieruimte. De eerste tentoonstelling in dit imposante Utrechtse gebouw uit 1924 is gewijd aan de uitvindingen van Leonardo da Vinci.

Door: Evert-Jan Pol

Parachute naar ontwerp van Leonardo da Vinci. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het is fijn dat de creatie van Joseph Crouwel (1885-1962) na bijna drie jaar weer een functie heeft. Want het werkelijk schitterende gebouw is te mooi om leeg te staan. Hoewel de architect het heeft ontworpen als postkantoor, heeft het van binnen heel veel weg van een kerk, dankzij het indrukwekkende schip met fraaie bogen.

Dankzij diens omvang is het voormalige postkantoor ideaal voor tentoonstellingen. Voor de uitvindingen van Da Vinci is het ruime en hoge gebouw in elk geval uitermate geschikt. Waar anders kan een reusachtige parachute avant la lettre in vol ornaat worden getoond? Het gevaarte komt hier perfect tot zijn recht.

Vliegwiel naar ontwerp van Leonardo da Vinci. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het valscherm is slechts een van de ontwerpen die Leonardo Da Vinci (1452-1519) maakte, eeuwen voordat ze daadwerkelijk gebruikt zouden worden. Als uitvinder was de wereldberoemde kunstenaar zijn tijd ver vooruit. Hij schetste bijvoorbeeld de eerste fiets, inclusief fietsketting en ontwierp het onderwaterpak, het vliegtuig en de waterradboot. Op basis van Da Vinci’s tekeningen voerden Duitse studenten zeventig uitvindingen uit.

Da Vinci ontwierp vooral machines die de arbeid van werklieden konden verlichten. Zo schetste hij een graafmachine, een takel en een automatische hamer voor in de smederij. Enkele uitvindingen waren handige hulpmiddelen in tijden van oorlog, zoals de katapult. Deze is in het klein uitgevoerd en mag gebruikt worden. Als het druk is, kunnen de balletjes van aluminiumfolie je om de oren vliegen.

Da Vinci – The Joy of Understanding is een speelse expositie waar bezoekers – voor zover mogelijk – de machines in werking mogen stellen. Op het moment van mijn bezoek was het vrij rustig, maar in een met veel kinderen gevuld postkantoor is het gedrum en geratel vermoedelijk niet van de lucht.

Leonardo da Vinci ontwierp ook bruggen. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het mag duidelijk zijn dat de tentoonstelling een ervaring is voor de hele familie. Zeker in het weekend, als uitvindertjes tot twaalf jaar in de STUDIO zelf aan de slag kunnen. En dagelijks is het LAB open, een werkplaats die Da Vinci wellicht zou gebruiken als hij nu had geleefd. Kinderen – en natuurlijk ook volwassenen – mogen er zich uitleven met 3D-printers.

The Joy of Understanding is onderdeel van een reeks tentoonstellingen die evenementenbureau Shivers tot en met oktober 2015 in het voormalige postkantoor presenteert. Als de eerste expositie een graadmeter is voor wat er nog komen gaat, is Utrecht een aantrekkelijke tijdelijke attractie rijker. Jammer is wel dat in sommige nisjes de verlichting ontbreekt, waardoor de uitvindingen minder goed zichtbaar zijn. En ik had graag het spinnewiel in actie gezien, waar echter helaas een slot op zat. Maar in het oude postkantoor valt weer genoeg te beleven, en dat is mooi.

Da Vinci – The Joy of Understanding, t/m 4 januari 2015 in het voormalig postkantoor aan de Neude in Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share