Geen categorie

Sotheby’s veilt een van laatste schilderijen Manet

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Un bar aux Folies-Bergère uit 1882 is het laatste grote werk van Édouard Manet (1832-1883). Het Parijse café uit de titel staat centraal in twee schilderijen van de Franse kunstenaar. Een jaar eerder maakte hij Le Bar aux Folies-Bergère. Dat schilderij komt later deze maand onder de hamer bij Sotheby’s Londen.

Édouard Manet (1832-1883), Le bar aux Folies-Bergère, 1881, olieverf op doek.
Édouard Manet (1832-1883), Le bar aux Folies-Bergère, 1881, olieverf op doek.

 

Het doek was onlangs nog te zien op de expositie Inventing Impressionism in de National Gallery in de Britse hoofdstad. Het schilderij toont een blonde dame achter de bar in de horecagelegenheid. De compositie op Le bar… uit 1881 is vergelijkbaar met die op Un bar… (te zien in de Courtauld Gallery in Londen), maar de voorstelling op het eerste schilderij is veel schetsmatiger.

Manet heeft Le Bar aux Folies-Bergère nooit verkocht. Het bleef in zijn bezit tot zijn dood in 1883. Zijn Nederlandse echtgenote Suzanne Leenhoff erfde het en gaf het later aan Manets vriend Edmond Bazire, auteur van de eerste monografie over het werk van de schilder. Uiteindelijk werd het eigendom van verzamelaar Franz Koenigs.

Édouard Manet (1832-1883), Un bar aux Folies-Bergère, 1882, olieverf op doek, collectie Courtauld Gallery, Londen.
Édouard Manet (1832-1883), Un bar aux Folies-Bergère, 1882, olieverf op doek, collectie Courtauld Gallery, Londen.

 

Een groot deel van Koenigs’ collectie bevindt zich nu in Museum Boijmans Van Beuningen, maar zijn familie behield deze Manet. Tot 1994, toen ze het schilderij verkocht, ook bij Sotheby’s, voor zo’n 6 miljoen euro. Het veilinghuis verwacht dat het ditmaal zeker 28 miljoen kan opbrengen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share