Geen categorie

Stedelijk Museum Alkmaar krijgt ‘Picassostoel’

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een houten stoel gekregen. En niet zomaar één. Op dit exemplaar heeft Picasso naar verluidt gewerkt tijdens zijn verblijf in Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905. Regelmatig zat hij op dat krukje als hij in Café Hollands Welvaren (nu het Wapen van Schoorl) tekende.

Pablo Picasso verbleef in 1905 een korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. In Parijs, waar de jonge Picasso een atelier deelde met diverse Nederlandse kunstenaars, leerde hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort kennen. Die nodigde hem uit om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Schoorl. Later trok Picasso in het kosthuis van postbesteller Jan de Geus.

 

Hoewel hij maar enkele weken hier verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Schilderijen als La Belle Hollandaise, Les Trois Hollandaises en een schetsboek herinneren aan zijn tijd in Noord-Holland.

De stoel waar Picasso op zat, collectie Stedelijk Museum Alkmaar.
De stoel waar Picasso op zat, collectie Stedelijk Museum Alkmaar.

In Café Hollands Welvaren, waar Picasso vaak werkte, stonden stoelen met armleuningen, waar de wat de kleine Spanjaard niet lekker op kon zitten werken. Daarom werd er een stoel zonder leuningen geplaatst, speciaal voor de kunstenaar. Na zijn vertrek, werd het stoeltje bewaard als herinnering aan de gast. De dochter van de caféhouder hield het stoeltje in bezit. Haar kleinzoon heeft het nu aan Stedelijk Museum Alkmaar geschonken.

De schenking van de stoel is de aanleiding voor Stedelijk Museum Alkmaar om een tentoonstelling over Picasso’s verblijf in Schoorl en Alkmaar te houden. In het voorjaar van 2016 vertelt het in de kleine tentoonstellingszaal het verhaal van zijn verblijf. Foto’s, brieven en natuurlijk het stoeltje uit Schoorl krijgen een plek in de presentatie. Het museum hoopt ook het schetsboek en een enkel schilderij in bruikleen te krijgen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share