Geen categorie

Steunpilaren van Noord-Europees expressionisme

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Expositie

Het in 1967 in Berlijn geopende Brücke Museum staat geheel in het teken van de Duitse kunstenaarsgroep Brücke. Een aanzienlijk aantal werken uit diens collectie – 150 – is tijdelijk te zien in het Groninger Museum.

Emil Nolde, Verspottung, 1909, Oil on canvas, 86 x 106 cm.

De grondslag voor de oprichting van het Brücke Museum was de schenking in 1964 van een groot aantal werken van Karl Schmidt-Rottluff. Sindsdien werd de collectie uitgebreid met werk van andere leden van Brücke, onder wie Emil Nolde, Max Pechstein en Otto Mueller. De in 1905 in Dresden opgerichte kunstenaarsgroep geldt tot op de dag van vandaag als een van de belangrijkste steunpilaren van het Noord-Europees expressionisme.

Ernst Ludwig Kirchner, Artistin-Marcella, 1910, Oil on canvas.

Het Brücke-expressionisme kenmerkt zich door snelle schetsmatige vormen en expressieve kleuren in vaak contrasterende kleurcombinaties. Tot de onderwerpen van de Brücke-kunstenaars behoorden stadsgezichten, landschappen en de wereld van het variété. In 1913 viel de groep uiteen en gingen de kunstenaars hun eigen weg.

Het is passend dat juist het Groninger Museum een expositie wijdt aan deze Duitse kunstenaarsgroep. In de jaren twintig van de vorige eeuw raakte ook een aantal schilders van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg geïnspireerd door het expressionisme van de Brücke. Een niet eerder vertoonde invalshoek op het Groninger landschap en het portret, kwam tot stand onder leiding van Jan Wiegers die gedurende een kuur in Davos in contact was gekomen met Brücke-lid Ernst Ludwig Kirchner.

Duits Expressionisme 1905-1913. Brücke-Museum Berlijn – 150 Meesterwerken, van 13 december 2009 t/m 11 april 2010 in het Groninger Museum, Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share