Geen categorie

Japanse spoken

0 0
Read Time:55 Second

Katsushika Hokusai (1760-1849), The House of Plates, uit de serie One Hundred Stories, prent, 1832.

Spoken, monsters en demonen vormen het onderwerp van de nieuwste tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis. Het museum toont ruim honderd kunstobjecten. Ze komen uit de collectie van de Nederlander Felix Tikotin (1893-1986), naamgever van het Tikotin Museum in Haifa.

Het merendeel van de objecten stamt uit de achttiende- en negentiende eeuw. De tentoonstelling bevat schilderingen, inkttekeningen op papier, handgesneden ivoren, hoornen en houten netsuke (gordelknopen). Ook toont het museum werk van wereldberoemde Japanse prentkunstenaars als Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) en Katsuhika Hokusai (1760-1849). De talrijke spoken, geesten en demonen uit Japanse volksvertellingen en (bij)geloof komen terug in alle voorwerpen.

De toeschouwer leert meer over de centrale rol die demonen en geesten in de Japanse cultuur en volksvertellingen spelen. Ook geeft de expositie meer inzicht in de verzamelaar Felix Tikotin. Diens collectie vormde de basis voor wat nu hét Japanmuseum in het Midden-Oosten is.

Spoken en Geesten, t/m 17 februari 2013 in Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share