Geen categorie

Koning opent tentoonstelling 1001 vrouwen

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Koning Willem-Alexander opende gisteren in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Die gaat over bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de vorige eeuw.

Koning Willem-Alexander neemt boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw in ontvangst van Els Kloek © Amsterdam Museum, Sebastiaan ter Burg.

Na de officiële opening nam de koning het eerste exemplaar van het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw van historica Els Kloek in ontvangst. Dat boek staat aan de basis van de expositie.

Samen met het Amsterdam Museum selecteerde Kloek hieruit een kleine 200 vrouwen. De bezoeker leert hun verhalen kennen en ontdekt wat hen zo bijzonder maakt. Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend.

Ze waren politica’s, feministen, wetenschapsters, zusters, onderwijzeressen, sportvrouwen, directrices of vrijheidsstrijdsters. Ze deden iets voor het eerst, of ze deden iets het best. Ze streden voor rechten, veroverden het publieke domein, zaten in het verzet, of juist bij de NSB, pleegden aanslagen, excelleerden in vormen van kunst of wilden de wereld veranderen.

Beatrix de Rijk (1883-1958), de eerste Nederlandse vrouw met een vliegbrevet, in Frankrijk behaald in 1911.

In de tentoonstelling zijn naast portretfoto’s van de vrouwen vele objecten te zien. Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto’s vertellen steeds het verhaal van een van de vrouwen. Over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde.

Het zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen. Er zijn ook voorwerpen te zien die iets vertellen over haar betekenis: een boek dat zij schreef, poppenkastpoppen waarmee zij optrad of een microscoop die zij produceerde.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw, t/m 10 maart 2019 in het Amsterdam Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share