Geen categorie

Gesneuvelde Russische soldaat krijgt gezicht

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Reconstructie van het gezicht van de Russische soldaat, Huis van Hilde, Castricum.

Huis van Hilde in Castricum toont vanaf morgen een reconstructie van het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. De Rus is dan te zien in de nieuwe tentoonstelling Vijand in het Zand.

De Rus moet zijn gesneuveld bij een van de veldslagen gedurende de invasie van de Russen in Noord-Holland. Samen met de Britten vielen ze dit deel van de Bataafse Republiek binnen. Dit was een vazalstaat van Frankrijk, dat in oorlog was met andere Europese mogendheden.

Nog altijd komen er in Noord-Holland menselijke resten en persoonlijke bezittingen uit het duinzand te voorschijn, afkomstig van de bloedige strijd in 1799. Deze soldaat heeft nu eindelijk weer een gezicht.

DNA-onderzoek wees uit dat zijn familielijn uit Litouwen en omstreken stamt. De provincie Noord-Holland gaf Maya d’Hollosy van Skullpting opdracht tot reconstructie van zijn gezicht. Daarvoor zijn de weefseldiktes van mensen uit de omgeving van Litouwen genomen. De herkomst doet er toe, omdat reconstructies gebaseerd worden op de gemiddelde weefseldiktes van een gezicht, en op de regels voor grootte, vorm en locatie van verschillende gezichtskenmerken. En die verschillen per regio.

Een combinatie van forensische technieken, historische en archeologische kennis en boetseerkunst maakten het vervolgens mogelijk een gezicht te reconstrueren. De schedel was vrij langwerpig; de reconstructie toont dan ook een lang gezicht, en een dunne, lange neus.

De Russische soldaat krijgt na de tentoonstelling een plek tussen de andere mensfiguren in Huis van Hilde.

Vijand in het Zand, 5 oktober 2018 t/m 31 maart 2019 in Huis van Hilde, Castricum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share