Geen categorie

Tekeningenexpositie Leonardo da Vinci geopend in Teylers

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second
Leonardo da Vinci, Hoofd van een man, frontaal, en de kop van een leeuw, Royal Collection Trust/© Her Majesty Queen Elizabeth II (foto van een facsimile).

Ruim dertig originele tekeningen van Leonardo da Vinci zijn vanaf vandaag te zien in Teylers Museum. Vanuit de hele wereld kwamen ze naar Haarlem voor een tentoonstelling met tekeningen van de Italiaanse meester.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

De presentatie is de eerste grote tentoonstelling die gewijd is aan Da Vinci’s getekende oeuvre. Te zien zijn onder meer drie voorstudies voor Het Laatste Avondmaal, waaronder het portret van Judas. Die tekeningen hangen bij een replica op origineel formaat van genoemd schilderij.

De studies voor Judas, Philippus en Simon komen uit de collectie van de Britse koningin Elizabeth II. Zij leende ook nog een portret uit van een onbekende man, die vergezeld gaat door een leeuwenkop.

De expositie bestaat voornamelijk uit portretten. En het zijn stuk voor stuk ‘tronies’ met de nodige expressie.

Behalve tekeningen van Da Vinci toont Teylers Museum ook werk op papier van tijdgenoten en navolgers. Zo zijn er twee tekeningen te zien van Michelangelo, voorstudies voor een nooit gerealiseerde wandschildering in Palazzo Vecchio. Aan de overzijde had een wandschildering van Da Vinci moeten komen. Ook die maakte daar studies voor, waarvan er eveneens twee te zien zijn.

Het museum noemt het overzicht een once-in-a-lifetime-tentoonstelling. Volgens directeur Marjan Scharloo zijn de tekeningen voor het eerst en ook voor het laatst bijeen. Teylers verwacht daarom grote aanloop en lijkt daarin gelijk te krijgen; twintig procent van de kaarten is al verkocht. Om te zorgen dat de expositiezalen niet te druk zijn, werkt het museum met tijdsloten. Kaarten zijn uitsluitend online verkrijgbaar.

Leonardo da Vinci, t/m 6 januari 2019 in Teylers Museum, Haarlem (let op: voor deze tentoonstelling rekent het museum een toeslag van € 8, ook voor Museumkaarthouders)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share