Geen categorie

Vreemde wezens van Carolein Smit

0 0
Read Time:49 Second

Carolein Smit, Theepotman, 2006, keramiek, 51 cm hoog. Foto: Winnifred Limburg.

Vreemde wezens bevolken vanaf morgen de Kunsthal in Rotterdam. De ruim zestig beelden zijn creaties van Carolein Smit (1960). Met haar sculpturen laat ze de verrassende mogelijkheden van klei zien.

Smits beelden zijn niet allemaal even toegankelijk, maar wel altijd fascinerend. De Theepotman, een opvallende figuur, opgebouwd door wat op spierweefsel lijkt, is bijvoorbeeld gruwelijk. Maar je blijft er wel lang naar kijken. En dat geldt ook voor de Rode baby met pistolen. Er is weinig lieflijks aan deze pasgeborene.

Smit haalt haar inspiratie uit sprookjes, oude volksvertellingen en uit het geloof. Thema’s als hebzucht en macht, onmacht en schuld, dood en verval keren vaak terug. De vele decoraties waaronder glinsterende (nep)edelstenen en speelgoedattributen dragen bij aan het wonderlijke karakter van de beelden.

Huid en haar – Carolein Smit, van 16 januari t/m 11 april in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share