Geen categorie

Rijksmuseum komt met grote tentoonstelling over Adriaen van de Velde

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum wijdt komende zomer een grote tentoonstelling aan Adriaen van de Velde (1636-1672). Het museum toont zestig schilderijen, voorstudies en tekeningen van de jong gestorven kunstenaar, die als een van de beste landschapsschilders van de Gouden Eeuw geldt.

 

Adriaen van de Velde, Portret van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667, collectie Rijksmuseum. Bruikleen van de gemeente Amsterdam (legaat A. van der Hoop).
Adriaen van de Velde, Portret van een echtpaar met twee kinderen en een min in een landschap, 1667, collectie Rijksmuseum. Bruikleen van de gemeente Amsterdam (legaat A. van der Hoop).

 

Al tijdens zijn leven stond Van de Velde bekend als een voortreffelijk schilder van mensen en dieren. Zijn postume roem reikte tot halverwege de vorige eeuw. Vandaag de dag is zijn naam bij het grote publiek echter nauwelijks meer bekend. Daar wil het Rijksmuseum in samenwerking met de Dulwich Picture Gallery in Londen verandering in brengen.

Als zoon van de beroemde zeeschilder Willem van de Velde de Oude en broer van de al even beroemde Willem van de Velde de Jonge, ontpopte wonderkind Adriaen zich als landschapsschilder. Maar ook als tekenaar. Met name zijn figuur- en dierenstudies – veelal getekend met rood krijt – gelden als sublieme voorbeelden van het genre.

In zijn tekeningen bereidde hij zich op zorgvuldige wijze voor op zijn populaire geschilderde landschapstaferelen. Geregeld werd hij ook gevraagd om figuren in landschappen en stadsgezichten van andere kunstenaars te schilderen.

 

Adriaen van de Velde, Twee studies van een liggende herder, 1666-1671, collectie Rijksmuseum.
Adriaen van de Velde, Twee studies van een liggende herder, 1666-1671, collectie Rijksmuseum.

 

In de tentoonstelling herenigt het Rijksmuseum Van de Veldes schilderijen met hun voorbereidende tekeningen. De bezoeker krijgt hierdoor inzicht in de werkwijze van Van de Velde. Veel motieven uit de gedetailleerde tekeningen komen terug in zijn schilderijen.

De zestig getoonde werken – 37 tekeningen en 23 schilderijen – zijn afkomstig uit publieke en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. De Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel leent bijvoorbeeld Het strand bij Scheveningen uit, dat Van de Velde op 21-jarige leeftijd schilderde. En uit het Louvre komt een houten paneeltje met een strandtafereel uit 1660. Het Parijse museum leent dit zelden uit. Uit eigen collectie toont het Rijksmuseum vijf schilderijen en tien tekeningen.

De tentoonstelling Adriaen van de Velde. Meester van het Hollandse landschap opent op 24 juni en duurt tot en met 25 september. Het Rijksmuseum organiseert de expositie in samenwerking met Dulwich Picture Gallery Londen, waar zij dit najaar te zien is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share