Geen categorie

Scheepvaartmuseum koopt 17de-eeuws schilderij van eigen gebouw

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft zijn collectie uitgebreid met een werk van zeeschilder Reinier Nooms. Het schilderij toont ’s Lands Zeemagazijn, het huidige onderkomen van het museum. Het gebouw is te zien vanaf de toenmalige Buitenkant, nu de Prins Hendrikkade.

 

Reinier Nooms, Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn, Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.
Reinier Nooms, Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn, Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

 

In 1656 nam de admiraliteit van Amsterdam het nieuwe ’s Lands Zeemagazijn in gebruik als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. De nieuwe aanwinst laat zien dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ook op de werven in de omgeving van het huidige museum plaatsvonden.

Daarmee is het schilderij volgens het museum zowel kunsthistorisch als maritiem-historisch een bijzondere aanwinst voor het Nederlandse openbare kunstbezit. Mede met dit werk wil de instelling het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de zeventiende-eeuwse scheepvaart, de functie van ’s Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen.

Reinier Nooms (1623/24-1664) behoort tot de belangrijke zeeschilders van de zeventiende eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman, waarmee hij het schilderij ook signeerde, aan zijn vele zeereizen. In de weergave van maritieme en nautische details van de schepen was hij zeer deskundig. Volgens Het Scheepvaartmuseum is zijn werk van groot belang voor de kennis van de Nederlandse zeventiende-eeuwse scheepvaart.

Het museum toont de nieuwe aankoop naar verwachting dit najaar voor het eerst. Dan zal het deel uitmaken van een grote overzichtstentoonstelling over de honderdjarige geschiedenis van de collectie. De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum kocht het schilderij ter ere van haar honderdste verjaardag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share