Geen categorie

Grootste expositie Da Vinci ooit in Italië

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws / Expositie

Met ruim 200 werken presenteert Palazzo Reale in Milaan de grootste Leonardo da Vinci-expositie ooit gehouden in Italië. Ongeveer honderd musea en instellingen van over de hele wereld leenden stukken uit.

Model van een zelfrijdende auto, uit de collectie van Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia.
Model van een zelfrijdende kar, uit de collectie van Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia.

 

De tentoonstelling belicht alle facetten van de veelzijdige Da Vinci (1452-1519). Behalve kunstenaar was hij immers ook wetenschapper. De bloemlezing omvat daarom behalve schilderijen en tekeningen ook de nodige manuscripten en enkele uitvindingen.

Uit het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia komen bijvoorbeeld twee historische modellen, gebaseerd op tekeningen van Da Vinci. Een daarvan is de zichzelf voortbewegende kar.

Leonardo da Vinci (1452-1519), Ritratto di Dama, ca. 1493-1495, collectie het Louvre, Parijs.
Leonardo da Vinci (1452-1519), Ritratto di Dama, ca. 1493-1495, collectie het Louvre, Parijs.

Bijzonder is dat de Britse koningin Elizabeth dertig tekeningen uit haar eigen collectie beschikbaar stelde voor de expositie. Het Louvre leende drie schilderijen uit. De Mona Lisa hoort daar niet bij, want dat werk verlaat het Parijse museum nooit. Dat wereldberoemde portret komt overigens wel aan bod.

Palazzo Reale staat ook uitgebreid stil bij de invloed die Da Vinci had op andere kunstenaars. Zoals tijdgenoot Sandro Botticelli en de negentiende-eeuwse schilder Jean-Baptiste Camille Corot.

Leonardo, il Disegno del Mondo, t/m 19 juli in Palazzo Reale, Milaan, Italië

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share